Learn how to do it yourself.

Learn how to do it yourself.

Zo pimp je in een handomdraai de wc

Zo pimp je in een handomdraai de wc

Het kleinste kamertje in huis hoeft niet het meest ongezellige kamertje te zijn. Toch zijn de meeste wc ruimtes vaak een beetje saai, en passen ze niet bij de stijl van de rest van het huis. En dat is jammer, want je bent er tenslotte een paar keer per dag. Met een paar kleine en eenvoudige veranderingen pimp jij je wc tot een gezellige en sfeervolle ruimte in huis.

We geven je vijf tips om je wc te pimpen in een handomdraai.

Geef kleur aan de muren

De kleur van de muren is bepalend voor de sfeer in de wc. Kleur doet namelijk iets met mensen en met een ruimte. Als voorbeeld: oranje is een vrolijke, motiverende kleur, felrood komt agressief maar ook zelfverzekerd over en groen straalt rust uit. Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken, donkere kleuren creëren gauw een knus gevoel.

Kijk naar welke kleur bij jouw voorkeur en de rest van je interieur past, en neem wat kleurenstalen mee naar huis. Deze haal je bij bijvoorbeeld een verfwinkel of bouwmarkt. In het licht van een winkel ziet een kleur er namelijk vaak anders uit dan in de wc zelf. Eerst thuis wat voorbeelden bekijken is daarom slimmer dan dadelijk iets in de winkel kopen.

Is het lastig alle muren te verven, betegelen of behangen? Ook één muur in een nieuwe kleur doet al veel met de uitstraling.

Kies het juiste licht

Heb je een raam in de wc? Natuurlijk licht in de wc is fijn, maar inkijk is natuurlijk niet prettig. Wil je wel licht, maar geen nieuwsgierige ogen? Kies dan voor semi-transparante raamdecoratie, zoals plisségordijnen van Veneta. Deze laten wel licht door, maar je kunt niet naar binnen kijken. Wil je helder licht in de wc, bijvoorbeeld omdat je de ruimte wilt schoonmaken, of wil je het raam open hebben om te luchten? Dan trek je het gordijn helemaal open.

Heb je geen raam in de wc, dan kies je voor sfeervolle verlichting. Bijvoorbeeld met dimbare verstelbare spotjes. Je zet de spotjes in de juiste stand zodat er geen donkere hoekjes in de wc zijn en door ze te dimmen bepaal je zelf de sfeer in de wc. Helder licht als je wilt schoonmaken bijvoorbeeld, en zacht licht als je in de nacht naar de wc moet en niet te wakker wilt worden van felle verlichting.

Houd je echt van sfeer? Hang dan een lichtsnoer op, bijvoorbeeld van het plafond naar de vloer, of om de wastafel. Een lichtsnoer geeft een sprookjesachtig, sfeervol effect.

Zet plantjes neer

Kies je voor lichte kleuren in de wc maar wil je ook graag wat frisse kleuraccenten? Zet dan een paar plantjes in de wc! Kijk daarbij wel naar het soort plant in combinatie met de ruimte. Heb je geen raam, dan moet de plant het ook goed doen in donkere ruimtes. Geen verwarming? Dan moet hij tegen kou kunnen. Andere opties zijn een kunstplant, droog- of zijdebloemen. Heb je weinig ruimte om iets neer te zetten? Kies dan voor een plantenhanger die je aan het plafond bevestigt!

Ga voor een persoonlijke noot

Bevestig een paar plankjes aan de muur en zet daar souvenirs op van verre reizen of gezellige dagjes weg. Plankjes zijn ook handig als je een klein oppervlakte in de wc hebt en wat extra ruimte wilt voor bijvoorbeeld plantjes, wc rollen en wc verfrisser. Ook leuk: een collage van foto’s maken, deze inlijsten en aan de muur hangen. Dit is niet alleen leuk om zelf naar te kijken, het geeft ook gespreksstof voor gasten als deze naar de wc zijn geweest.

Leg een kleedje of badmat neer

Wil je wat extra kleur toevoegen? Leg dan een kleedje of badmat in de wc! Ook fijn voor je voeten. Let er wel op dat de onderkant een anti-slip laag heeft, om te voorkomen dat het kleedje of de mat kan verplaatsen, in verband met de veiligheid.