Learn how to do it yourself.

Learn how to do it yourself.

Combineren van kleuren & patronen

Combineren van kleuren & patronen

Iets wat ik heel graag doe als het op inrichten aankomt: het combineren van kleuren en patronen. In de afgelopen jaren heb ik kleur ontdekt, en sindsdien is de ontdekkingstocht alleen maar verdiept. Het begon met verf op de muren, maar inmiddels zijn we al beland bij behang met drukke patronen, vintage gestreepte banken, en ga zo maar door. Ik vind dit een heerlijke ontdekkingstocht, en ben heel benieuwd wat de toekomst hierin voor ons nog allemaal gaat brengen.

Robin van SOEKS by Robin vroeg mij mijn tips en ervaringen te delen, als het aankomt op het combineren van kleuren en patronen met elkaar. Een hele leuke vraag, gezien dit onderwerp mij zo nauw aan het hart ligt. Ook een leuke gelegenheid om eens alle hoekjes in huis waar ik “losgegaan ben” eens op een rijtje te zetten ♥ Kijk je mee?

De kledingkast in onze slaapkamer heb ik een tijd geleden behangen met dit prachtige Pimpernel behang van Morris & Co. Ik heb daarin vooral mijn gevoel gevolgd, en de kleur gekozen die me het meest aantrok. De wanden van onze slaapkamer waren al donkerblauw, en het plafond caramelkleurig, en zoals je ziet komen deze kleuren vrij letterlijk terug in het behang. Het kleed lag er al, en past ook precies binnen het kleurenschema.

Maar wat gebeurt er als je de wanden en plafond verft, in een kleur die níet in het behang voorkomt?

Zoals je verrassend genoeg ziet; zelfs als geen enkele kleur terugkomt, kan het prima! In dit geval voelt de kamer wat zachter, door de nieuwe lichtblauwe wanden en plafond. Nu creëert de kledingkast juist een spannend contrast, in plaats van dat het opgaat in het geheel. En wat je wellicht is opgevallen: nu krijgen de roze gordijnen weer meer aandacht in het geheel, in de vorige foto viel je oog meer op het plafond en het behang.

Een mooi voorbeeld van het combineren van kleuren, vind ik onze gang. De lambrisering is een prachtige tint koraalroze, en daar heb ik de gallery wall op aangepast. Ik heb wat kunstwerken met roze en rood gebruikt, en om het geheel niet té zoet te maken ook wat kunstwerken met zwart. Ik zoek in mijn interieur altijd contrast, en zwart werkt daar altijd goed voor. De vintage vaas op de vloer past goed binnen dit kleurenpalet, aangekleed met bruin/roze pampas.

Als je in onze gang naar boven loopt, kom je bij de volgende gallery wall, en je ziet dat ik hier hetzelfde principe heb gebruikt: veel roze, aangevuld met zwarte/stoerdere accenten. Ook hier loopt de lambrisering door, en vind ik dit dus de meest geslaagde combinatie.

Als laatste voorbeeld pak ik nog even de bovenste foto van deze blog. Toen ik deze vintage bank in een verkoophoek tegenkwam, was ik direct verliefd en wist ik dat ik deze moest hebben. Ik hoopte al een hele tijd zo’n toffe bank tegen te komen, dus ik twijfelde ook niet lang en kocht de bank. Ik deed overigens nog wel een aanpassing, maar daarover kun je HIER meer lezen.

Ik had grote plannen met deze ruimte om het op de bank aan te laten sluiten, gezien ik in eerste instantie niet weg was van de combinatie bank + muurkleur. Ik schreef eerder al over mijn liefde voor contrast, en had dus mijn twijfels over deze kleuren bij elkaar. Maar, zoals dat vaak gaat, moet je het vaak ook even echt aangekleed zien, om te bepalen of het écht niet werkt. Want toen ik aan het lage contrast gewend was geraakt, besefte ik dat ik dat best mooi vond. Om het toch een beetje stoerder te maken, gebruikte in de accessoires wel wat contrast, namelijk met een stoer kunstwerk en een kussen met contrast. Allemaal in hetzelfde roze kleurenpalet, maar met wat meer contrast. Uiteindelijk vind ik het resultaat fantastisch, en zo zie je maar wat aankleding kan doen.

Mijn 5 tips als het op combineren van kleuren & patronen aankomt:

  1. Maak een moodboard om te zien of de kleuren/patronen bij elkaar passen. Gebruik hiervoor online plaatjes, of maak zelf een detailfoto van het patroon waar je het mee wilt matchen.
  2. Check verfkleuren altijd goed in je eigen huis, omdat de kleur heel verschillend uit kan pakken afhankelijk van zon, lichtinval, enzovoort. Dus hoe mooi deze kleur ook lijkt op dat Instagram profiel, je moet het altijd in je eigen huis testen. Namelijk: hoe de kleur bij jou uitpakt, heeft effect op het totaalplaatje.
  3. Laat tenminste 1 kleur terugkomen in het totaalplaatje. Je zoekt een geheel wat in balans is, en dus zal er (minstens) 1 kleur een (paar) keer terug moeten komen.
  4. Mocht je het combineren van kleuren/patronen nog spannend vinden, begin klein. Hang eens een kunstwerk op in 1 kleur X, met een kussentje in dezelfde kleur. Bekijk het effect van je verandering, en wat je ervan vindt. Als je het mooi vindt, kun je het uitbreiden, enzovoort.
  5. Laat 1 patroon de hoofdrol spelen. Met andere patronen kun je aanvullen, maar 1 patroon krijgt het grootste oppervlak/is het meest aanwezig.

Nog 1 laatste voorbeeld, gezien ik recentelijk de keuken opnieuw heb geverfd. Mijn oog viel op dit prachtige kunstwerk (zie meer HIER), en aan de hand daarvan heb ik het kleurenpalet bepaald. Dat hoeven niet letterlijk dezelfde kleuren te zijn, maar ik koos wel voor dezelfde groep. Het groene van de muren komt terug in de tegels, de warme tint van het plafond in de sinaasappels, en het frisse crème in het hoekje geverfd, zijn de overige tegels en het kussen op de bank. Soms kun je dus ook een bestaand item gebruiken voor een nieuw kleurenpalet.

Ik hoop dat je dit een interessante, en wellicht inspirerende blog vond om te lezen. Ik ben dol op het combineren van kleuren en patronen, dus ik schrijf er graag over, en laat je zien wat ik doe, en hóe ik het doe. Veel gaat op gevoel, maar er zijn altijd tips te geven waar je wat aan hebt. Mocht je ermee aan de slag gaan: veel plezier!

Bedankt voor het lezen!

Liefs, Marrit