Learn how to do it yourself.

Learn how to do it yourself.

IKEA PAX hack

IKEA PAX hack

Oh wat ben ik blij om deze blogpost te schrijven. Het betekent namelijk dat mijn DIY project geslaagd is! Ik besloot de kledingkast (een IKEA PAX) in onze slaapkamer te behangen met dit fantastische Morris en Co behang. Ik zal je vertellen waarom:

Het is eigenlijk heel simpel: mijn vorige DIY om deze kast te verven, mislukte. Ik heb eerder IKEA producten geverfd en gezien dat altijd prima ging, wilde ik dat bij deze kast weer proberen. De kast was nog altijd een groot wit vlak (zie hier) en daar was ik wel op uitgekeken. In ons huis is heel veel kleur en dus bleef deze kast daar een beetje achter. Maar, dit keer werkte het niet goed. De verf hechtte niet goed, en daarnaast droogde het lelijk op. Waarschijnlijk kwam dit door de koude temperatuur tijdens het verven, maar een lang verhaal kort: we zaten met een lelijk geverfde kast. De kleur vond ik toch niet geslaagd, de glanzende afwerking zinde me niet, de verf bladderde op hoekjes af, en bij elke nagel die erlangs kwam, ging er weer een stukje verf verloren. Zo jammer en zonde!

Ik verborg de kast daarna steeds meer door er mooie jurken aan te hangen, wat heel gezellig stond, maar niet echt de bedoeling was. In mijn hoofd was ik dus al een tijdje bezig dit project te verbeteren – ik heb heel wat IKEA PAX hack gegoogeld in de afgelopen maanden – en zoals dat gaat, heb je opeens hét idee: behang moest het worden.

Ik wilde al een tijd behang in ons huis gebruiken, maar ik had nog niet het perfecte muurtje ervoor gevonden. En toen de kast opnieuw bleek te moeten, was dit de perfecte plek! Ik heb avonden lang behangshops bekeken, en koos uiteindelijk voor dit Morris & Co behang via Drent & Van Dijk. Ik had allerlei prints en kleuren op het oog, maar koos uiteindelijk voor deze omdat het zo’n klassieker is. Het afrekenen was even slikken, het is prijzig behang en voor dit project moest ik 2 rollen. Maar! Het gaat om het eindresultaat en daar ben ik me toch een partijtje blij mee. Zullen we eens wat meer foto’s ervan bekijken?

Ik had al eens eerder behangen, dus daar keek ik niet tegenop. Dat had ik wellicht wel moeten doen, want een kast behangen mét een patroon bleek een behoorlijke uitdaging. De eerste twee rollen was het echt even een kwestie van uitzoeken, vooral omdat het anders moest dan ik van tevoren op een YouTube video had gezien. Toen die eerste 2 rollen goed hingen, bleek de rest ook goed te doen!

Ik heb de kast licht opgeschuurd voor de zekerheid voor ik begon met behangen. Ik lijmde het stuk behang in op de vloer, en plakte het dan op de kast. De breedte van dit behang past precies om een kastdeur heen, dus dat bleek perfect! Voor de zekerheid hebben we alle randen verstevigd met een strook plakband.

En dat was het! In eerste instantie wilde ik nieuwe handgrepen bestellen omdat ik deze bij de vorige kast niet zo tevreden was over deze, maar met het prachtige behang als achtergrond vond ik ze weer heel mooi! Gelukkig, want dat scheelde weer een uitgave.

Ik ben ZO blij met het resultaat. Het voegt zoveel toe aan onze gehele slaapkamer. En het uiteindelijke resultaat verbaasde mij zelfs, hoeveel ik er ook een voorstelling van had proberen te maken. De impact van zo’n behangvlak was nog veel groter, en oh wat ben ik ermee in mijn nopjes.

Verder in deze slaapkamerhoek 1 van de 2 vintage stoelen die ik een tijd geleden bij een kringloopwinkel vond, zie hier.

Zo’n ontzettend leuk detail vind ik de weerspiegeling van het behang in deze spiegel ♥

Aan de kopse kant van de kast staat een vintage kastje (zie meer hier), met daarin wat boeken en tijdschriften, bovenop een lamp en vaas. Aan de kast heb ik voor de laatste finishing touch dit prachtige kunstwerk van Tiny Stories opgehangen.

Het voelde ontzettend fijn om dit mislukte project te kunnen “herstellen”, en daarnaast ben ik zo blij met het resultaat. Je snapt het: ik ben druk aan het denken waar ik mijn nieuwe liefde voor behang nog meer in huis kwijt kan!

Bedankt voor het lezen ♥

Liefs, Marrit

tags: IKEA PAX hack, IKEA PAX wallpaper, IKEA wallpaper, closet wallpaper, IKEA PAX behang, IKEA hack, PAX hack